środa, 6 lutego 2013

012. grillowana tilapia na duszonej czerwonej salsie

    Tilapia to jedna z moich ulubionych filetowanych ryb. Nie posiada przykrego zapachu i w smaku jest bardzo delikatna, dlatego bardzo łatwo jest ją przyrządzić. Przyznam szczerze czerwoną salsę zrobiłam pierwszy raz w życiu i jestem zadowolona jak nigdy - polecam każdemu ! 



składniki potrzebne na salsę :
- 4 pomidorki koktajlowe;
- puszka pomidorów pelati (lub 1 duży pomidor)
- papryka słodka koktajlowa;
- pół czerwonej cebuli;
- 2 ząbki czosnku;
- sok z połowy cytryny;
- natka pietruszki,
- 2 krople tabasco;
- łyżeczka papryki słodkiej;
- pieprz;
- 2 łyżki oliwy z oliwek; 

składniki potrzebne do ryby:
- oliwa i sok z cytryny do pokropienia;
- sól cytrynowa;
- pieprz cytrynowy;





sposób przyrządzenia : 
     Cebulkę siekamy na drobno, paprykę na małe kostki, czosnek rozgniatamy nożem i wszystkie te składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Pomidory kroimy na części, natkę siekamy na grubo. Gdy cebulka lekko zbrązowieje wyjmujemy z patelni czosnek - dodajemy pomidory z pietruszką. Co jakiś czas mieszając smażymy przez 8 minut. Po tym czasie wkrapiamy tabasco, wlewamy sok z cytryny, dodajemy pieprz i słodką paprykę - dusimy jeszcze przez 5 minut. Gotową salsę odstawiamy, nagrzewamy piekarnik. Tilapię kropimy oliwą pieprzymy i solimy - grillujemy ją przez 8 minut na 200 stopniach, po tym czasie wyjmujemy rybę kropimy ją cytryną i znów wkładamy na 8 minut na 180 stopni.  Gotową rybkę kładziemy na salsę, znakomicie smakuje z tostami z masłem bądź tez dla amatorów ziemniaka dobre będą frytki. 



bon apettit!

  

1 komentarz:

  1. Takie dania są super - prosto, pysznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur