środa, 20 marca 2013

043. pieczony łosoś na koperkowej chrupkiej pierzynce


        Chciałam przyrządzić łososia w całkiem inny sposób niż dotychczas. Znalazłam kolejną alternatywę na ciekawy oraz smaczny obiad, który jest gotowy w nie całą godzinę:).




składniki potrzebne na 2 porcje :
- 400 g surowego łososia bez skóry;
- 50 g margaryny;
- 5 łyżek koperku suszonego;
- łyżka mąki kukurydzianej;
- 2 łyżki bułki tartej.
- pieprz cytrynowa;
- sól cytrynowa;
- pół cytryny.








składniki potrzebne na sałatkę:

- miks ulubionej sałaty;
- pomidory koktajlowe;
- jogurt naturalny;
- orzechy piniowe.

                                                        sposób przygotowania:
     Rybę kropimy cytryną, odkładamy na 10 minut. Margarynę roztapiamy, dodajemy koperek, podsmażamy - następnie dodajemy mąkę oraz bułkę tartą. Wyjmujemy łososia, przyprawiamy go solą i pieprzem, następnie nakładamy na niego wcześniej przygotowaną kołderkę :). Piekarnik nagrzewamy do   200 stopni z termoobiegiem, na blachę wykładamy pergamin następnie przenosimy nań łososia. Pieczemy go przez 15 minut. W tym czasie na talerz wykładamy sałatę, kropimy ją jogurtem. Pomidorki kroimy na pół, kładziemy je na sałatę, następie posypujemy orzechami. Dodatkowo upiekłam ziemniaczki. Gotowego łososia wyjmujemy, kroimy cytrynę w plastry by móc sobie ją w trakcie jedzenia dodatkowo pokropić.






bon apettit!














Łososie do boju!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur