wtorek, 26 marca 2013

047. kruche ciasteczka z powidłową dziurką

     Przychodzi wieczór, a ja nie potrafię posiedzieć sobie spokojnie przy kubku herbaty i laptopie tylko pichcę w kuchni. Tym razem padło na szybkie waniliowe kruche ciasteczka z powidłami śliwkowymi - ja wprost uwielbiam, a Wy - skusicie się ? :).


składniki potrzebne na +/- 65 ciastek:
- 300 g mąki pszennej;
- łyżka śmietany;
- 175 g margaryny;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- 3 żółtka;
- 100 g cukru (drobny kryształ);
- 50 g cukru pudru;
- pół laski wanilii;
- powidła śliwkowe.



sposób wykonania:
    Wszystkie składniki dodajemy do siebie, ugniatamy kulkę z ciasta - następnie zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Na blachę wykładamy pergamin. Ciasto wyjmujemy, dzielimy na mniejsze kawałki. Sypiemy mąkę na blat, następnie wałkujemy ciasto na bardzo cienko. Wykrawamy kwiatki - jedne bez dziurki, drugie z nią. Wkładamy ciasteczka na 6 minut do piekarnika na 200 stopni. Wyjmujemy je, smarujemy powidłami kwiatki bez dziurek, te z nią nakładamy na wierzch - pieczemy przez kolejne 10 minut. Gotowe ciasteczka również możecie wcinać z cukrem pudrem. 









bon appetit!



2 komentarze:

  1. Tak mi pachną tu dzieciństwem... Wtedy najczęściej się je jadło :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur