piątek, 19 kwietnia 2013

060. pełnoziarniste naleśniki otrębowe

     Kolejny, już sześćdziesiąty post. Mam nadzieję, że moje przepisy są dla kogoś odkryciem albo inspiracją. Jeśli chodzi o moje codzienne gotowanie to widzę postępy w samej sobie począwszy od małych czynności po tworzenie trudnego w wykonaniu dania. Cieszę się z tego i nie chcę poddawać !
     Co prawda naleśniki te pochłonięte były na podwieczorek, jednak na śniadanie będzie to na pewno odpowiedni zastrzyk energii.





składniki potrzebne na 6 naleśników:
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej;
- pół szklanki otrębów owsianych;
- 2 jajka;
- 2 łyżki margaryny płynnej;
- łyżka cukru waniliowego;
- 3 łyżki cukru;
- 50 ml wody gazowanej;
- mleko.

+ śmietanka kremówka;
+ cukier puder;
+ truskawki.


sposób wykonania:
    Suche składniki dodajemy do siebie, następnie wbijamy jaja, wlewamy wodę i mleko by uzyskać lejącą się masę. Nagrzewamy patelnię, smarujemy tłuszczem - chochelką wlewamy ciasto. Gdy z jednej strony się zrumienią obracamy je - gotowe odkładamy do ostygnięcia.  Kremówkę ubijamy, truskawki myjemy następnie kroimy na kawałki, na koniec wszystko układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem. 




                           bon apettit!

1 komentarz:

  1. Jakie pyszne! Wymarzony letni obiad lub śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kursor pochodzi ze strony profilki.com.pl/jedzenie_i_picie/jedzenie/ciacho.cur